ČILE DOBIO PREDSJEDNIKA HRVATSKOG PORIJEKLA!

Vijesti

Gabriel Boric, 35-godišnji kandidat ljevice, novi je predsjednik Čilea, najmlađi u povijesti ove zemlje! Po prezimenu se lako može zaključiti da je naših korijena, a mediji su pisali kako vuče korijene s otoka Ugljana.

U relativno tijesnoj utrci pobijedio je svog protukandidata s desnice Josea Antonia Kasta s razlikom od 11 postotnih poena. Za Borica je glasovalo oko 55 posto Čileanaca, Kast ih je privukao nešto više od 44 posto. Statistički gledano, bili su to najneizvjesniji izbori u Čileu unatrag trideset godina.

Bio je ovo svojevrsni referendum između ljevice i desnice. Boric je u toj priči bio lijevi kandidat, a iza njega su stale i stranke koju politički analitičari nazivaju “ekstremno” lijevim, poput tamošnje komunističke partije. Iako, treba reći, da je koalicija koja je stala iza Borica prilično široka.

“Bit će predsjednik svih Čileanaca”

Kast je pak dobio podršku stranaka s desnice pa je ovo, kažu ankete, za glasače centra bio izbor između “manjeg zla”. Inače, od rušenja Pinochetove vojne diktature i ponovnog vraćanja demokracije u Čile ovo su prvi izbori na kojima nije slavio centristički kandidat.

Boric je nakon izborne pobjede izjavio dobro nam poznatu rečenicu: “Bit ću predsjednik svih Čileanaca”.

Čileanski Chavez

U Čileanskoj javnosti Boric je postao poznat još 2011. godine, kao predvodnik studentskih prosvjeda. U kampanji se zalagao za veliku poreznu reformu kojom bi snažno htio oporezovati najbogatije s obzirom da se barata brojkama kako 1 posto najbogatijih Čileanaca drže više od četvrtine nacionalnog bogatstva (u brojkama, 26,5 posto).

Najavio je i da se širiti socijalna prava stanovništva, brinuti za okoliš, imati inkluziviniju politiku prema LGBT zajednicama. Druga strana ga je optuživala da u Čile želi uvesti venezualanski model, biti svojeversni čileanski Chavez… Ipak, nisu uspjeli (dovoljno) zaplašiti birače.